Dünya Altın Konseyi açıkladı! Küresel altın talebi ilk çeyrekte geriledi
Dünya Altın Kurulu, dünya çapında merkez bankası alımlarında devam eden ivmenin ve yeniden canlanan Çin tüketici talebinin, ETF’lerin olumsuz katkısı ve Hindistan’daki zayıflık ile tezat oluşturduğunu bildirdi.
Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte altın talebinin, tezgah üstü piyasa hariç yıllık %13 düşüşle 1.081 ton olduğunu belirtti.
Kurum, tezgah üstü dahil toplam altın talebinin yıllık bazda yüzde 1 güçlenerek 1.174 tona ulaştığını belirterek; OTC yatırımındaki toparlanmanın bazı alanlardaki zayıflığı telafi ettiğini açıkladı.
Kurul’a göre, Merkez Bankalarından talep bu çeyrekte önemli ölçüde arttı. Resmi sanayi kuruluşları altın alıcısı olmaya devam ederek dünya rezervlerini 228 ton artırdı.
Külçe ve madeni para yatırımı
Külçe ve madeni para yatırımı, bazı önemli bölgesel farklılıkları gizleyerek yıllık %5 artışla 302 tona ulaştı.
Buna karşılık, ETF’lere yönelik net negatif talep -29 ton ile mütevazıydı, ancak 1Ç’22’de görülen büyük girişlere kıyasla yıllık bazda önemli ölçüde düşüktü.
Küresel mücevher tüketimi
Küresel mücevherat tüketimi 478 ton ile sabit kaldı. Stok oluşturmada, küresel stoklara 30 tonun biraz üzerinde eklenen mücevher üretimi tüketimi aştı.
Teknoloji departmanında altın kullanımı
Teknoloji sektöründe altın kullanımı, güçlü ekonomik ortamdan zarar görmeye devam etti. Talep 70 tona düştü.
Türkiye’nin altın talebi ikiye katlandı
World Gold Board verilerine göre, ilk çeyrekte küresel altın talebi gerilese de Türkiye’de altın talebi bir önceki yıla göre 5 katına yaklaştı.
Türkiye, Çin’den sonra altın talebinde ikinci ülke konumunda.
Rapora göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de yatırım amaçlı külçe altın ve para alımları 50,5 tonla tarihi zirvesine ulaştı.
Alımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400 arttı. Yatırımcılar altın alımı için 58 milyar lira harcadı.